Testvérek közötti rivalizálás: Miért történik, és mit kezdjünk vele?

Testvérek között nem ritka a féltékenykedés és a rivalizálás. De mégis mi okozza ezt? És mit tehet ilyen esetben a szülő? Lépjen közbe vagy maradjon ki a dologból?

/upload/files/271/173876-3806928-400-300-87186143efb17a0e66f227d9946a12ad-13896.jpgMiért csapnak össze a testvérek?
 

Többgyermekes anyaként Önnek valószínűleg nem új fogalom a testvérek közötti rivalizálás. Ahogy gyermekei nőnek, mindig egy újabb rivalizálási szakaszba érnek. Személyiségük és érdeklődésük körvonalazódásával, testük fejlődésével és erősebbé válásával, új és intenzívebb összecsapásokra számíthat.
 
 
Az igazság az, hogy néhány testvérpár egy egész életen át veszekszik, úgyhogy fogadja el, hogy egy bizonyos szintű háttérzaj végső soron elkerülhetetlen. Másrészt, itt az ideje, hogy megtanítsa gyermekének a másokkal való tiszteletteljes törődés és az önálló problémamegoldás jelentőségét.
 
 
Bíráskodni egy ilyen rivalizálásban lágyszívűeknek nem ajánlott, de gondos iránymutatással és megértéssel Ön könnyíthet fejfájásán és harmóniát teremthet otthonában.
 
 
Mi a teendő testvérek közötti rivalizáláskor?
 

Próbálja meg ne előmozdítani a versenyt! Bármennyire is csábító, hogy rávegye az óvodában kevésbé ügyes gyermekét, hogy vegyen példát jól teljesítő testvéréről, ne tegye. Az összehasonlítások komolyan fokozhatják a testvérek közötti rivalizálást.
 
 
Az Ön feladata, hogy segítsen gyermekének kihozni magából a legjobbat. Ne feledje: Ha minden gyermeket egyénként kezelünk, az azt jelenti, hogy felismerjük és elérjük az egyéni célokat.
 
 
Fékezze meg az indulatokat! Testvérek között a sértegetések és ugratások ugyanolyan gyakori és elkerülhetetlen jelenségek, mint a veszekedések és civakodások. Mégis egymás gúnyolása és kicsúfolása fokozhatja a rivalizálást és erősítheti a negatív önképet. Ilyenkor a legbölcsebb lépés megfékezni az indulatokat.
 
 
Mikor meghallja, hogy egyik gyermeke sértegeti annak testvérét, ne mondjon előtte semmit. Helyette várja meg, amíg kettesben marad vele és akkor mondja: „Nincs rendjén, hogy sértő dolgokat mondasz a testvérednek.” Ugyanis ha a testvére előtt mondja ezt, az valószínűleg bosszút állna rajta a megalázásért.