Vacskamatik

Nevünket Lázár Ervin Négyszögletű kerek erdő című kedves meséjének egyik hősétől örökítettük át. Vacskamati egy cica, egy nagyon különleges cica. Kiscsoportosok, középsős és nagycsoportosok vegyesen: mi együtt ’játszuk’ át az egész évet.
 
Mint általában a cicák, de különösen mint a Vacskamati cica, rengeteget játszunk…

Lássuk csak:

- Szeretünk labdázni, gurigázni, kúszni- mászni, egyensúlyozni, igyekszünk a lábunkat és tartásunkat javítani. Kondíciónkat úszással (bár azt mondják, a cicák nem szeretik a vizet, de mi igen!) és korcsolyázással is karban tartjuk.

- A macskazenét mindenféle formában használjuk, alkalmazzuk: énekelünk; népi játékokat, mondókákat és hagyományokat elevenítünk fel. Macskazenekart alakítunk: dobbal, síppal, nádi hegedűvel…pörgünk-forgunk, táncolunk.

- Vadászunk, ám csak módjával: vigyázunk a természetre, de éles szemünk figyeli is azt: állatokat, madarakat, növényeket, fákat és közben számlálunk, becslünk-mérünk , valamint a formákkal is foglalatoskodunk.

- Dorombolva összegömbölyödünk, ha a mese szárnyán elkalandozunk egy gyönyörű világba, aminek csak a képzeletünk szab határt, hogy éppen mivé válhatunk.

- Kíváncsiskodunk: mit mivel festünk, ragasztunk vagy éppen hajtogatunk. S közben csak játszunk-játszunk: hol babázunk, hol építkezünk, sütünk-főzünk, boltot nyitunk, és sokat- sokat levegőzünk. S a nap végére elfáradunk.