Elhanyagolt tejfogak

A tejfogakat megjelenésüktől kezdve, úgy kell ápolni, mint a maradó fogakat. Gondozásuk egyrészről azért fontos, mert a gyerekek tizenkét éves korukig élnek együtt tejfogaikkal...

/upload/files/271/185327-9302077-400-300-56a6a8a8ffe1d9c9e14f967381ff25f1-13906.jpgA gyerekek a harmadik születésnapjukon összesen 20 tejfoggal büszkélkedhetnek, majd ezeket váltják le 6 éves koruk körül a maradó fogak, amelyek már a végleges fogazatot alkotják.

 

A tejfogakat megjelenésüktől kezdve, úgy kell ápolni, mint a maradó fogakat. Gondozásuk egyrészről azért fontos, mert a gyerekek tizenkét éves korukig élnek együtt tejfogaikkal, bár hat éves korukban megkezdődik a fogváltás. Másrészről a fogelődök szuvasodását később a maradó fogak is megsínylik.


Előfordulhat, hogy hat éves korban a maradó őrlőfog a szuvas tejfogat előrenyomja, így a maradó fogak helye könnyen elveszhet. Rosszabb helyzetben vannak, azok a gyerekek, akiknek az egyik tej- zápfoga az ötödik életév előtt szuvas lesz, és el kell távolítani. Akkor ugyanis az alatta lévő fognak egyáltalán nem marad helye, így az a szép fogsoron kívül fog elhelyezkedni. Ez pedig fogszabályozási kezeléshez vezet, ami egyrészről hosszú és kellemetlen, másrészről anyagilag is igen megterhelő folyamat. A tejfogak szuvasodása nem csak ferde fogakat eredményezhet, de a rágás és a beszéd fejlődését is károsan befolyásolhatja.