A legnagyobb ellenség: a hiszti

A hiszti kiváltó oka a szakirodalom szerint a rövidtávú frusztráció, és az ebből fakadó kudarcélmény: valószínűleg nincs olyan szülő, akinek a csemetéje ne hisztizett volna legalább egyszer...

A hiszti kiváltó oka a szakirodalom szerint a rövidtávú frusztráció, és az ebből fakadó kudarcélmény: valószínűleg nincs olyan szülő, akinek a csemetéje ne hisztizett volna legalább egyszer, ha nem kapott meg valamit azonnal. Az ebből az élményből generálódó feszültség vezet a „robbanáshoz”, azaz a hisztihez.

 

De hogyan is kezeljük a hisztit? A következő néhány tanács segíthet.

 

- A pofozás csak olaj a tűzre, semmiképp sem javasolt „módszer”.

- Azonban hatásos lehet, ha a hisztiző gyerek figyelmét eltereljük valamivel a hiszti tárgyáról.

- Kompromisszumot is ajánlhatunk neki, például ha a vásárlás előtt megbeszéljük a gyerekkel, hogy ha nem hisztizik, a vásárlás befejeztével kaphat egy túrórudit, azonban mást nem, és ebben következetesnek kell maradnunk.

- Ölelésünkkel is megpróbáljuk lecsillapítani a gyereket: finom erővel magunkhoz ölelve megvárhatjuk, míg megnyugszik.

- A figyelem megvonás módszerének lényege, hogy a szülő kijelenti, hogy hajlandó megbeszélni a problémát, azonban csak nyugodtan, amíg hisztizik a gyerek, addig nem. Ez akkor jelenthet megoldást, ha a gyerek nem zavarja hisztijével környezetét, és saját magára sem jelent veszélyt.